Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kritikusok

2008.08.20

Minden egy kicsit ízléstelen ebben a tiszteletlen, flúgos és sziporkázó filmben, amellyel a Comedy Central rajzfilmsorozatának alkotói, Trey Parker és Matt Stone betörtek Hollywoddba, és ott máris előnyös pozíciót foglaltak el. A South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlanon mindenesetre többet lehet nevetni, mint az új Austin Powers-filmeken. Ráadásul tele van nagyszerű zenékkel. Ez a pikáns támadás mindféle tekintélyelvűség ellen éppen akkor jött, mikor mindenki a média ártalmas hatásairól beszél. Szóval nem is lehetne időszerűbb."

(David Ansen, Newsweek)


"Van az embereknek egy csoportja, amelyik jobb, ha kihagyja a South Park moziverzióját - semmiképp sem ajánlható azoknak, akikben nincsen elegendő tolerancia az ihletetten durva humor iránt. Kellemes meglepetés ez a film, mert bebizonyítja, hogy nem reménytelen vállalkozás a húsz perces tévéműsort másfél órás mozivá felturbózni. Ördögien gonosz és mulatságos� Mondjuk azt, hogy obszcén? Hát ezt a non-stop trágárságot talán már nem is lehet annak nevezni. Akik fogékonyak a zsigeri humorra, betegre fogják magukat röhögni ezen a kíméletlen filmen."

(Richard Corliss, Time)


"A South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan vidáman vulgáris, szertelen film. Valóra válik, amit a cím ígér, most láthatjuk, hogy a tévéműsorból mennyi minden kimarad és csak töredéke kerül a nézők elé azoknak a szemtelen és sikamlós ötleteknek, amelyek most mind ott vannak a mozifilmben. A South Park humora nem kifejezetten árnyalt, de annál inkább sziporkázó. A geg, hogy a Sátán nem olyan gonosz, mint Szaddam Husszein, fricska a politikusokat démonizáló médiának. Szintén mulatságos, hogy Cartman fejébe chip van beültetve, és padlóra küldi magát vele, valahányszor káromkodik."

(John Anderson, Los Angeles Times)


"A harmadosztályú humor sziklakemény realitásai kontra a felnőtteskedő képmutatás: ez a humor forrása a South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlanban, amely mintegy mellékterméke a rendkívül szórakoztató, elképesztően trágár tévésorozatnak. Anélkül hogy nehézkessé válna, a film rámutat az amerikai kultúra alapvető ellentmondásaira. Derűs mocskosszájúsággal szegül szembe a dagályos, álszent retorikával, amely a felnövekvő nemzedék védelméről zengedezik. Miközben elszórakoztat, a South Park leleplezi azt az elkeseredett, paranoid gondolkodásmódot, amely fél évszázados vagy még inkább sohasem létezett erkölcsi normák után sóvárog, és egy önigazoló, nagyon egyszerű és egészséges morált képvisel. A film szól a szocializálódási folyamatról éppúgy, mint a konzervatív társadalom félelmeiről és előítéleteiről az emberi testtel és a szexszel kapcsolatban - és természetesen megkapja a magáét a tömegszórakoztatás gépezete is."

(Stephen Holden, New York Times)


"Vérlázítóan profán film a South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan, amely gonosz kis szúrásokat ereszt meg a legkülönbözőbb célpontok felé, Szaddam Husszeintől a szórakoztatóiparig, amely - nyugodtan mondhatjuk - szennyezi a kultúrát. Sokan úgy gondolhatják, hogy ez a durva és nyers komédia magának a Sátánnak a műve, valójában ez egy rendkívül éles és zabolátlan társadalomszatíra a trágárság és az altesti poénok hátterében meghúzódva. Trey Parker és Matt Stone, a Comedy Central sorozatának készítői Pam Brady társforgatókönyvíró segédletével igen színvonalasan dolgoztak, és ezzel a szabadszájú, sziporkázó filmmel a tévés fenegyerekek megvetették a lábukat a mozi világában is."

(Rita Kempley, Washington Post)


"A Central Comedy rajzfilmsorozatának moziváltozata végtelenül hosszú alcímet kapott: nagyobb, hosszabb és vágatlan, amely azonban pontos leírásnak bizonyul, poénok tömege és kiváló betétdalok hosszú sora (melyek minduntalan valamelyik híres musicalt parodizálják) jellemzi a filmet, a forgatókönyvíróknak semmi se szent, legyen az Szaddam Husszein, Bill Gates vagy a tévéhíradó, a rasszizmus, a vérfertőzés. Ha esetleg nem tűnik olyan vidámnak a film, az azért lehet, mert a sorozatnál még abszurdabb, őrültebb, barbár humora talán az Airplane-filmekhez hasonlítható leginkább."

(Paul Sherman, The Boston Herald)


"A nagy stúdiók együttműködésére nem sok példa van, a Pokoli torony kellett ahhoz, hogy a 20th Century Fox és a Warner Bros. összefogjon, és a Titanic érdekében jött létre a Fox és a Paramount megállapodása. És most mi vehette rá az együttműködésre a Paramountot és a Warnert? Bizony nem kisebb okuk volt, mint a South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan elkészítése. Végre egy film az Apafej (Big Daddy) után, amelyik képes némi érdességet felmutatni és nem fullad álszenteskedő szentimentalizmusba. Már csak a remek betétdalok vagy az anti-Disney stílusú animáció miatt is érdemes megnézni. Sőt minden szülőnek ajánlania kéne a shopping mallokat bújó gyerekének, hogy úton a piercing-shopból a hamburgereshez térjen be a moziba, és mondjuk az Ideális Férj című csöpögés helyett nézze meg az utóbbi évtizedek legkeményebb rajzfilmjét."

(Miker Clark, USA Today)


"Gondold végig, melyik volt a leggorombább mozifilm, amit mostában láttál� Na, ez még annál is borzalmasabb: trágár, gusztustalan, émelyítő, szentségtörő - és nagyon szórakoztató. Kegyetlen humora semmit és senkit nem kímél: a kanadaiak, Bill Gates, a Baldwin-fivérek mind megkapják a magukét. A ravaszabb poénok is mind a tömegkultúra ciszternájában úsznak, nincs az az aljasság, amit a film írói, Tery Parker és Matt Stone meg ne engednének maguknak, de az lehet a mentségük, hogy szörnyen jól értik a dolgukat, bónuszként a filmen végighúzódó betétszámokban jól elverik a port az egész popzenei kultúrán is."

(Rod Dreher, New York Post)


"Vitathatatlan, hogy ízléstelen és trágár, de a South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan bölcs és színvonalas paródiája az elsősorban a gyerekeket megcélzó szórakoztatóiparnak. Megbotránkoztat és el is szórakoztat mindenkit, ebben nagy szerepe van a remek hangzásban megszólaló musical-paródiáknak is."

(Fred Schuster, Los Angeles Daily News)


"Markáns film a South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan, kamaszos szertelenségei ellenére is szellemes támadás a hipokrita polgárok ellen, akik mélyen egyetértenek az intézményesített erőszakkal, ugyanakkor magukon kívül vannak, ha a gyerekük kimond egy csúnya szót. Ha a gyerekek elmennek megnézni ezt a filmet, a legokosabb, amit szüleik tehetnek, hogy elmennek velük a moziba és jól megfigyelik a gyerekek reakcióit, majd megpróbálnak elbeszélgetni róla: ez a beszélgetés nagyon tanulságos, sőt terápia-jellegű lehet."

(Dan DiNicola, The Daily Gazette)


"Huszonnégy éves kritikusi pályafutásom alatt nem láttam egy ilyen trágár, gusztustalan, minden polgári értéket meggyalázó filmet. Huszonnégy éves kritikusi pályafutásom alatt nem nevettem ennyit egy filmen. Ez a szabados komédia vagy micsoda felismeri, hogy nem kell elfogadni a ránk kényszerített határokat, és most, mikor az egész amerikai kultúra a politikai korrektség kényszerű diétáján tengődik, a South Park olyan jótékony hatású, mint egy beöntés. Ez a fajta szertelen szatíra és nyers animációs stílus a korai Monty Pythont idézi."

(Dann Gire, Daily Herald)


"A South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan másfél óra fetrengés mindenféle válogatott mocsokban - és mégis szórakoztató az első perctől az utolsóig. Harcos vitairat, tömény blaszfémia, elképesztően vulgáris dalokkal, szertelen vizuális világgal és egy jó adagnyi tiszteletlenséggel. A groteszk műfaj új csillagai letették névjegyüket�"

(Mick LaSalle, San Francisco Chronicle)


"Itt egy rendhagyó film, amelyik jön, lát és győz, még ha a politikai korrektségtől olyan távol áll is. Trey Parker és Matt Stone tévésorozatukra támaszkodva előálltak egy felkavaró filmmel, egy igazi szenzációval a mostani sivár időkben. Ez a rockzenével telített, elvetemült komédia harcol a szólásszabadságért és nemkülönben a gyerekek elidegeníthetetlen jogáért, hogy besurranjanak a korhatáros filmekre."

(Peter Travers, Rolling Stone)


"Pikáns, lázadó és borzongató film a South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan, nem sokat csűri-csavarja a dolgot, kíméletlenül bemutatja a modern társadalom összes problémáit. Habár nagyon egészséges érzékenységről tesz tanulságot a gyerekhumor irányába, ez egy felnőtteknek szóló, zabolátlan rajzfilm. Az összes poén megérzéséhez nem árt legalább annyira ismerni (és szeretni) a Disney-klasszikusokat, mint amennyire szemmel láthatóan az alkotók is ismerik (és szeretik) őket. A dalszövegek extrémek és szellemesek, az egész film nagyon reménytkeltő kezdeményezés."

(Susan Stark, The Detroit News)


"A South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan profán és vulgáris, közben végig lehet énekelni a slágereit. És annak ellenére, hogy tele van hintve trágársággal, mégis cinikusan elegáns film, talán túl intellektuális és túl eredeti is ahhoz, hogy igazi kasszasiker legyen."

(Craig Kopp, The Cincinnati Post)


"Meg vagyok döbbenve. Hülyére röhögtem magamat. A South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan annál jobb, mint amilyen rossz, és annál jópofább, mint amilyen ocsmány."

?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.